Keresztség

Kisgyermekek esetén

A keresztelő tervezett időpontja előtt egy hónappal a plébánián kell jelentkezni.

A keresztelésre felkészítő személyes beszélgetésre időpont-egyeztetés alapján kerül sor. Fontos, hogy erre a beszélgetésre lehetőleg a férj és a feleség együtt jöjjön el!

A keresztelő időpontja: a gyermekek keresztelését általában szombati napokon 11 órakor tartjuk, de a család egyéni kéréseihez is igyekszünk alkalmazkodni.

6-14 évesek esetén

A keresztelés előtt a gyerekek legalább egy évig hittanra járnak. Az oktatást követően egy vasárnapi ünnepi szentmisén kereszteljük meg őket.

Felnőtt korban

A keresztségre való felkészítés az egyház életébe való folyamatos bevezetés (katekumenátus) keretében történik. Jelentkezni a plébánián lehet.A keresztszülő

A keresztelendőt a keresztény életben való növekedésben a keresztszülő segíti és kíséri. Gyermekkeresztelés esetén az ő feladata a szülők segítése a keresztény nevelésben. Személyét maga a keresztelendő jelöli ki, vagy ennek szülei, szükség esetén a plébános.

Ki lehet keresztszülő?

  1. tizenhatodik életévét betöltött személy,
  2. katolikus vallású,
  3. megbérmált,
  4. éljen a hithez és a keresztszülői tisztséghez méltó életet: élő hitgyakorlata legyen, ha párkapcsolatban él, az legyen szentségileg rendezett. (Más vallású keresztények a keresztség tanújaként vállalhatnak szerepet.)

A jelentkezéshez szükséges dokumentumok

  1. Kitöltött jelentkezési lap: a szülők, a gyermek és a keresztszülők adatai, a választott védőszent neve - a védőszent kiválasztásához segítség a Szentek élete című mű.
  2. A keresztszülőnek arról a plébániáról, ahol őt keresztelték, ÚJONNAN kiállított keresztlevelet kell kikérnie és bemutatnia.

A jelentkezéshez szükséges adatlapok 

Keresztségről

A keresztség szentségének kiszolgáltatásakor isten életében részesülünk: a mennyei atya gyermekei, jézus testvérei leszünk a szentlélekben és az egyház közösségében.

Amikor egy felnőtt ember szívében felébred a vágy, hogy megkeresztelkedjen, az egyház felkínálja a lehetőséget, hogy jézus személyét és tanítását megismerje és azt a közösség segítségével életre tudja váltani. Mindez nem csupán ismeretet jelent, hanem a keresztény életmód elsajátítását, a keresztény közösség életébe való bekapcsolódást. A katekumenátus az egyház ősi gyakorlata a hit megismerésére és megélésére.

Ugyanakkor ősi szokás az egyházban az is, hogy a keresztény szülők újszülött gyermekük számára kérik a keresztséget. Mivel a csecsemő még nem képes tudatosan hinni, remélni, szeretni, ezért ilyenkor a szülők keresztény hitére támaszkodva szolgáltatjuk ki a szentséget: ők vállalják, hogy saját hitüket átadják gyermeküknek, megismertetik vele az evangéliumot és személyes hitre segítik, hogy felnőve személyes döntést tudjon majd hozni krisztus és az egyház mellett.

A templommal szemben elhelyezkedő új Pasaréti Közösségi Ház megfelelő helyszínt biztosít a keresztelők utáni agapé lebonyolítására. 

Ennek részleteiről az info@pkh.hu címen lehet érdeklődni és ajánlatot kérni. 

Termeinkről bővebben itt tájékozódhat: https://pasaretikozossegihaz.hu/teremberles